اگر نخوابیم چاق میشویم؟

اگر نخوابیم چاق میشویم؟

این روزها که مجبور هستیم به دلیل حضور کرونا در خانه بمانیم و بیرون نرویم میزان فعالیت روزانه بیشتر ما کاهش یافته و همین امر موجب شده تا اضافه وزن پیدا کنیم.علاوه بر این انجام ندادن هیچگونه فعالیتی منجر به خسته نشدن عضلات بدن و تمایل کمتر به خوابیدن و استراحت کردن میشود. اما خواب کافی برای هر فرد نیاز است.

افراد در سنین مختلف باید به میزان مناسب در شب بخوابند و از کیفیت خواب مناسبی بهره مند شوند تا مانع از اختلالات رشدی در کودکان و بروز بیماری ها در کودکان و بزرگسالان شود.هر چه سن بالاتر میرود فرد نیاز کمتری به خوابیدن دارد. مثلا افراد بین 12 تا 18 سال باید حداقل 9 ساعت استراحت کنند حال آنکه افراد بالای 18 سال باید حداقل 7 و حداکثر 9 ساعت بخوابند. (خواب مفید)

اما امروزه همانطور که گفتیم به دلیل کاهش سطح فعالیت افراد خواب با کیفیت شبانه دچار اختلال شده است. این اختلال موجب بروز چاقی و به دنبال آن بیماری های قلبی و… شده است.

برای اطلاع از لیست قیمت و خرید تشک هتلی کلیک کنید.

بی خوابی چگونه منجر به اضافه وزن میشود؟

در بدن انسان هورمون های مختلفی تولید میشوند که هر یک از این هورمون ها وظیفه ای در جهت سالم نگه داشتن بدن بر عهده دارد. یکی از این هورمون ها کورتیزول است. این هورمون که در هنگام استرس ترشح میشود به هورمون استرس نیز شناخته میشود.

اما بی خوابی چه تاثیری بر این هورمون دارد و این هورمون چگونه منجر به اضافه وزن میشود؟

خواب کافی

زمانی که فرد نمیخوابد یا نمیتواند بخوابد میزان استرس او افزایش میابد و منجر به ترشح کورتیزول میشود. در این حالت مغز فکر میکند که بدن در وضعیت خطر قرار دارد و لذا مانع از به خواب رفتن فرد میشود. با ترشح کورتیزول، گلوکز خون بالا میرود تا بدن فرد انرژی مورد نیاز برای رهایی از وضعیت خطر را داشته باشد اما شما در وضعیتی هستید که فعالیتی در این راستا انجام نمیدهید بلکه در واقع تلاش میکنید تا بخوابید. پس این میزان گلوکز سوزانده نمیشود و چون موجب افزایش انسولین میشود پس بدن آن را به صورت چربی ذخیره میکند و همین امر موجب میشود تا شما افزایش وزن داشته باشید. علاوه بر هورمون کورتیزول، بدن دو هورمون دیگر ترشح میکند که یکی گرلین و دیگری لپتین است. این دو هورمون برای اعلام سیری یا گرسنگی ترشح میشوند.

گرلین هورمونی است که در زمان گرسنگی ترشح میشود تا مغز متوجه شود که باید اقدام به غذا خوردن کند. لپتین وظیفه ای دقیقا مقابل گرلین دارد و برای سیری ترشح میشود. در زمان خواب بدن اقدام به تولید لپتین میکند تا فرد نیازی نداشته باشد تا بیدار شود و مواد غذایی مصرف کند. حال که شما بیدار هستید و در حال انجام فعالیت هستید و یا با گوشی کار میکنید یا فعالیت دیگری انجام میدهید. در این زمان بدن شما در حال سوزاندن کالری است و لذا گرسنه می شوید. پس اقدام به مصرف مواد غذایی میکنید. اما در این وضعیت ها بدن اغلب به سمت کلوچه ها، شیرینی ها و چیپس تمایل پیدا میکند. این مواد غذایی مضر هستند و کالری آن ها به درستی سوزانده نمیشود.

برای اطلاع از لیست قیمت و خرید تشک هتلی یک نفره کلیک کنید.

اضافه وزن

کم خوابی و چاقی در کودکان

کودکان نیز از این مساله مستثنی نیستند و شاید بتوان گفت که بیشتر در معرض این مساله قرار دارند. کودکانی که از خواب کافی بهره مند نمیشوند به خوردن مواد غذایی مضر در زمان هایی که بدن نیاز ندارد گرایش پیدا میکنند و همین امر منجر به چاقی آن ها میشود. چاق شدن افراد موجب میشود تا بدن مستعد ابتلا به بیماری های دیگر از جمله بیماری های قلبی و عروقی شود و سلامت بدن به خطر بیفتد.

جالب است بدانید که این موضوع دو طرفه است. یعنی همانطور که بی خوابی منجر به اضافه وزن میشود، اضافه وزن نیز منجر به بی خوابی میشود. افرادی که دچار اضافه وزن هستند اغلب از “آپنه خواب” نیز رنج میبرند که این مساله باعث کاهش کیفیت خواب میشود. همین مساله منجر میشود تا فرد در طول روز احساس خستگی داشته باشد.

چگونه سریع تر بخوابیم

حال که با معایب بی خوابی و کم خوابی آشنا شدیم بهتر است اقدام کنیم و با روش هایی برای بهتر خوابیدن آشنا شویم تا از امشب دیگر خواب خود را تنظیم کنیم. برای این که شب ها بتوانید راحت و سریع تر به خواب بروید میتوانید از این روش ها استفاده کنید:

تلاش کنید بیدار بمانید

تعجب کرده اید؟ به یاد دارید که در زمان امتحانات زمانی که میخواستید شب ها بیدار بمانید تا درس بخوانید بیشتر احساس خواب الودگی میکردید؟ این مساله به این خاطر بود که شما در حال تلاش برای بیدار نگه داشتن خود هستید و همین مساله به شما کمک میکند تا سریع تر به خواب بروید.

کاری انجام دهید.

هرگز مدت زمان زیادی را در تخت خواب نمانید. اگر خوابتان نمیبرد از تخت بیرون بیایید و فعالیتی که مغز شما را درگیر میکند انجام دهید. خیر به سراغ گوشی و وسایل هوشمند نروید چرا که نور ابی این صفحات مانع از ترشح هورمون خواب میشوند و بیشتر منجر به بی خوابی شما میشوند.

برای اطلاع از لیست قیمت و خرید تشک طبی کلیک کنید.

خواب کافی

میتوانید جدول حل کنید. پازل بچینید یا کتاب بخوانید. این فعالیت ها هم ذهن و هم چشمان شما را خسته میکنند و منجر به تمایل ذهن و مغز شما به خوابیدن میشوند.

به ساعت نگاه نکنید.

زمانی که میخواهید بخوابید اما خوابتان نمیبرد با نگاه کردن به ساعت و اینکه چقدر دیر شده است و شما هنوز بیدارید تنها باعث میشوید تا هورمون کورتیزول بیشتری ترشح شود و شما بی خواب تر شوید. پس به خودتان لطف کنید و ساعت ها را در جایی دور از تخت خود قرار دهید تا به آن ها دید نداشته باشید و آرامش را به تخت خود برگردانید.

هوای اتاق را خنک کنید.

یکی از عوامل شایع بی خوابی، دمای بالای اتاق است. کمی دمای اتاق را پایین بیاورید. پنجره را باز بگذارید تا اکسیژن بیشتری وارد اتاق شود. این امر به خوابیدن سریعتر شما کمک میکند.

دوش بگیرید

دوش گرفتن قبل از خوابیدن باعث میشود تا بدن در وضعیتی آرام قرار بگیرد. هم چنین اگر اتاق خواب را خنک کرده باشید بدن شما دچار کاهش سریع دما میشود و همین امر بدن را در وضعیت خواب الودگی قرار میدهد.

دست ها و پاهایتان را گرم کنید

گرم کردن دست ها و پاها به بدن کمک میکند تا سریعتر به خواب برود. پس در هنگام خواب جوراب بپوشید تا سریعتر به خواب بروید.

اسطوخودوس

بوی اسطوخودوس به ارام شدن بدن و مغز کمک میکند. باعث کاهش استرس و سطح کورتیزول میشود و لذا به خوابیدن سریعتر شما کمک میکند.

تصور کنید.

اگر هر شب نگران فردا هستید و یا به اتفاقاتی که در گذشته رخ داده اند بسیار فکر میکنید از امشب سعی کنید که مکان مورد علاقه ی خود را تصور کنید. این امر به ارام شدن ذهن و حواس پرتی شما از دیگر مسائل کمک میکند.

موسیقی گوش کنید

گوش دادن به موسیقی های ارامبخش میتواند منجر به خوابیدن شما شود. موسیقی اشنا و ملایمی را انتخاب کنید و اجازه بدهید تا در اتاق پخش شود. صدای آن را زیاد نکنید و اگر دستگاه پخش موسیقی شما تایمر دارد آن را روی 20 دقیقه تنظیم کنید.

حباب بسازید

یکی از راه های عجیب سریع تر خوابیدن ساختن حباب است. این امر از انجایی که نیاز به تنفس عمیق دارد ذهن و بدن را ارام میکند و از طرفی دیگر نگاه کردن به حباب ها ذهن را هیپنوتیزم میکند.

برای اطلاع از لیست قیمت و خرید محافظ تشک کلیک کنید.

 

خواب راحت

مهشید
ارسال دیدگاه